Česká kuchyně stále patří spíše mezi ty nezdravé a snadněji se v ní hledají ty špatné a škodlivé faktory. Nicméně po zamyšlení se nad touto problematikou a usilovném hledání, se i v českém jídelníčku a způsobu stravování v ČR dají nalézt nějaké pozitivní faktory a není nutné nad naším způsobem stravování lámat hůl. Zvláště v dnešní moderní době, kdy jsme pod tlakem celonárodní i celosvětové osvěty o zdravém způsobu života a tzv. bio potraviny jsou hodně „in“, můžeme říct, že české stravování se pomalu vydává na lepší cestu.
„Ve spotřebě potravin obyvatelstva České republiky nastaly v posledních letech některé příznivé změny. Potvrdilo to výběrové šetření o zdravotním stavu české populace, které sledovalo také stravovací návyky“ (Machová, 2009, s. 37).
Stravovací návyky jdou ruku v ruce se vzděláním. Čím vyšší má člověk vzdělání, tím více si uvědomuje nutnost kvalitní a plnohodnotné stravy a dbá tak na doporučené zásady správné výživy. Je také dokázáno, že ženy více dodržují zásady zdravé výživy než muži. (Machová, 2009)