Při dělené stravě dochází k harmonickému kombinování potravin, což do trávicího systému zavádí pořádek. Autorem koncepce dělené stravy je americký lékař Dr. Howard Hay, který trpěl těžkou ledvinovou chorobou, a protože mu nikdo nedokázal pomoci, začal hledat příčinu onemocnění. Zkoumal chemické složení lidského těla a přišel na to, že ho tvoří z 80% procent zásadité a z 20% kyselé složky. Z tohoto vyvodil, že pokud se bude jeho denní strava sestavovat z 80% zásadotvorných a 20% kyselinotvorných potravin, nenaruší se jeho přirozená rovnováha. Nevyrovnaný poměr kyselin a zásaditých složek v organismu může být příčinou vzniku mnoha onemocnění. Pokude se stravujeme obvyklým způsobem, přijímá naše tělo větší množství kyselinotvorných potravin a málo zásadotvorných, cílem je tedy zvýšit podíl zásadotvorných potravin (ovoce, zelenina) a snížit podíl kyselinotvorných (bohaté na bílkoviny, jako je maso, ryby, sýr a vejce). Hay prosazoval zásadu, že by se během jednoho jídla neměly konzumovat potraviny bohaté jak na bílkoviny, tak na cukry (Summová, 1999, s. 7). Podstatou dělené stravy je oddělení potravin s převažujícím obsahem bílkovin od potravin s převažujícím obsahem uhlovodanů. Tyto pokrmy jsou stravitelnější než obvykle sestavovaná jídla, což vyplývá z biochemie našeho těla, neboť různá jídla jsou také štěpena různými trávicími šťávami (Summová, 1998, s. 10).