Bohatá a rozmanitá kuchyně je považována za jeden z největších pokladů Francie. Francouzi jsou považováni za gurmány. Jídlu věnují patřičnou pozornost, u jídla zásadně sedí, rádi jedí s rodinou nebo přáteli, o jídle rádi mluví. Co je však velmi důležité - nepřejídají se. Neřeší příliš výběr „light“, konzumují vše, ale v malém množství. Proto se na jejich postavách příliš nepodepisuje fakt večeří včetně dezertu, a to jak sladkého (moučník, jogurt, pudink), tak i slaného (sýr). K francouzské kuchyni patří mušle, korýši a ryby. Francouzi jedí obvykle tři hlavní jídla denně. Snídaně (mezi 7. a 9. hodinou) bývá lehká. Pije se káva nebo čaj, k tomu croissant nebo chléb s máslem a marmeládou. Oběd bývá mezi 12. a 14. hodinou - Francouzi si na oběd nechávají vždy dost času, dávají si předkrm, hlavní jídlo, zákusek a kávu. Někteří Francouzi si dopřejí mezi obědem a večeří ještě odpoledne čaj nebo kávu a k tomu koláč nebo dort (obvykle v rodinných hospůdkách, brasseriích či čajovnách). Večeře se podává kolem 20. hodiny.