Učební text slouží k výuce předmětu Nápojová kultura. K úspěšnému ukončení předmětu je nutno nastudovat především výrobu piva a členění dle zákona. Pro praxi je vhodné se seznámit s textem Pivo v restauračním provozu a zákony. Úkolem pro samostudium je zjištění značek českých piv v následujícím pořadí a počtech. Pivo výčepní 10 druhů, ležák 10 druhů, pivní speciály 10 druhů.
Definice pojmu Pivo jest důležitou pochutinou i potravinou, pro člověka tělesně pracujícího s mírou užívané jest bez následků škodlivých. Byť bylo množství výživných látek v pivě poskrovnu, jsou přece všechny obsaženy ve formě velice příhodné…. (Ottův slovník naučný díl XIX, str. 816) Podle českých předpisů se pivem rozumí: pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny připravené ze sladu, vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo chmelových produktů, který vedle kvasným procesem vzniklého ethanolu a oxidu uhličitého, obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu (§ 11 písm. a/ vyhlášky č. 335/1997 Sb.). Pokud bychom chtěli pro potřeby výuky vymezit pivo nějakou definicí, její nejvýstižnější znění by bylo zřejmě následující: „ Pivo je mírně alkoholický, neúplně prokvašený nápoj připravený za pomoci alkoholového kvašení z vody, sladu, chmele a pivovarských kvasinek.