Pokud se podíváme na nový kotel v kuchyni a nebo na prospektu, vzniká pro laika dojem, že výrobky se liší pouze cenou a jinak jsou podobné. Může převládnout názor, že nákup „značkových výrobků je otázka jen prestiže“ a technické rozdíly výrobků jsou malé. Opak je pravdou. Renomovaní výrobci neustále vyvíjejí a zdokonalují své výrobky tak, aby energetické náklady na tepelné zpracování pokrmů byly co nejnižší a práce obsluhy co nejsnazší. Rovněž provozní spolehlivost zařízení od renomovaných výrobců je vysoká a náklady na servis a údržbu nízké. U nejlevnějších výrobků je to naopak. Konstrukce nejlevnějších kotlů byly nové před 50 lety a nejsou dále vyvíjeny .Pro posouzení jaký kotel pořídit, je nutné vědět pro jaký druh stravovacího zařízení kotel potřebujeme (restaurace, hotel, školní jídelna, nemocnice atd.).To znamená, že je třeba stanovit velikost zařízení a jejich počty a skladbu.Častou chybou je rozhodnutí o nákupu několika strojů od různých výrobců a tedy velmi rozdílné kvality a technické úrovně. Nejvhodnější je volit při nákupu jednoho výrobce se srovnatelnou technickou úrovní jednotlivých strojů. Nejlepší metodou pro stanovení skladby a počtu varných zařízení je „Virtuální vaření“. Pomocí této metody,se podle jídelního lístku předaného provozovatelem odvaří pokrmy (zadané jsou velikosti porcí, druhy jídel, doby tepelné úpravy). Přitom dbáme na to, abychom maximum složek pokrmů zpracovali v těch zařízeních, které spoří energii, čas a hmotnost surovin.