Pro pekárny v České republice na počátku 21. století není vůbec jednoduché udržet své místo na trhu. V posledních letech se neustále zvyšuje počet velkých obchodních řetězců, které zásobují potravinami a spotřebním zbožím více než 40 % obyvatel. Tyto velké obchodní řetězce udržují na přání zákazníků ceny běžného pečiva na úrovni výrobních nákladů. Na druhé straně stojí zemědělci, pro které je mnohem výhodnější pěstovat řepku olejnou, která je vysoce výnosná a ze zákona přidávaná do pohonných hmot, než obiloviny, které jsou náchylné na napadení biologickými činiteli, jako jsou například škůdci a různé plísně. Dalším problémem je nevyzpytatelnost počasí. To všechno dohromady zapříčiňuje každoroční růst ceny mouky. Tento souhrn příčin, má za následek, že mnohé pekárny, aby si udrželi své tržní postavení, jsou nuceny prodávat velké množství své produkce pod cenou.
Z tohoto důvodu jsem si vybrala právě společnost J.L.N. spol. s.r.o. - Slezská pekárna Opava, pro svou bakalářskou práci. Chtěla bych zde aplikovat jeden z nových trendů řízení podniku, a to Teorii omezení. S touto logistickou metodou jsem se poprvé setkala po přečtení knihy The Goal, ve které autor této teorie, Eliyahu M. Goldratt, popisuje základní principy Teorie omezení na příkladu poutavého románu z prostředí výrobní firmy. Tato metoda mě oslovila především pro svou logičnost a použití „zdravého rozumu“.
Ve své práci si kladu za cíl nalezení optimálního řízení výroby tak, aby bylo dosaženo co nejvyššího stupně plynulosti a návaznosti jednotlivých procesů a tím také úspory času a energie. K tomuto cíli poslouží Teorie omezení, která zkoumá podnik jako celek a hledá úzké místo, které brání jeho růstu.
V první kapitole mé bakalářské práce se seznámíme s teoretickými východisky nutnými pro zdárnou aplikaci Teorie omezení v podniku, doplněné o další pomocné metody, které budou následně použity v aplikační části.
V kapitole charakteristika společnosti bude představen podnik a jeho historický vývoj až do současnosti. V další části této kapitoly bude popsán současný stav, organizační struktura podniku a také sortiment, který nabízí.
Aplikační část mé práce bude obsahovat výrobní postup a charakteristiku jednotlivých oddělení. Poté bude provedena analýza a identifikace úzkého místa, které bude následně detailně popsáno.
Poslední kapitola pak bude věnována návrhům na odstranění úzkého místa a doporučením na zlepšení jednotlivých procesů, vedoucí k plynulému průtoku celého systému. Na konci práce jsou přiloženy přílohy k jednotlivým kapitolám.