1) Zemědělská výroba jako výrobní a potravní řetězec. Hlavní nebezpečí kontaminace. Rostlinná produkce, živočišná produkce, vstup chemických látek a přípravků do životního prostředí zvířat, GMO apod.
(hl. nebezpečí kontaminace)
Potravinový řetězec je pojem, který označuje potravní vazby mezi různými druhy organismů, rostlin i živočichů (například obilí - hlodavci - lišky a káňata, poštolky). Jeho význam není jen v tom, že pro každý organismus je důležité zajištění existence nejen jeho přímého zdroje potravy, ale i “potravy jeho potravy”. Stejně významný je i tok různých látek v potravním řetězci. Například některé látky, jako třeba těžké kovy nebo zbytky pesticidů, se během života v organismech hromadí. S každým dalším stupněm potravního řetězce jich přibývá až pro nejvyšší články mohou být jejich dávky toxické.
Mnoho položek v lidské stravě je během produkce do jisté míry vystaveno působení některé formě pesticidů. Např. ovoce a zelenina jsou chemicky ošetřovány nejen během pěstování, ale i při manipulaci v obchodě. Před sklizní i v jejím průběhu jsou aplikovány pesticidy ve formě insekticidů, fungicidů, herbicidů, látek na hubení roztočů a hlodavců apod.
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích začíná již ve vstupech do potravního řetězce, tedy v krmivech, v půdě, vodě, ovzduší, v lesních a vodních ekosystémech.