Alimentární nákazy a otravy • Vznikají v souvislosti s konzumací potravin a tekutin, které byly infikovány mikroby. • Choroboplodné zárodky pronikají do lidského organismu ústy a nacházejí se pak zejména v trávicím ústrojí. • Vylučují se hlavně stolicí nebo močí. • K přenosu mikroorganismů může dojít dvěma způsoby, primárním nebo sekundárním.
Primární nákaza • Mikroorganismy se vyskytují v surovině nebo ve vodě, kterou používáme k přípravě pokrmů. • Jde zejména o maso a vejce, obsahující mikroorganismy z nakažených zvířat
Sekundární nákaza • Vzniká přenesením choroboplodných zárodků na potravinu během zpracování, skladování a distribuce. • Nejčastěji vzniká křížením čistého a nečistého provozu (kontaminovaná kuchyňská prkénka, nádobí, nože, chladničky, ruce). • Je třeba zajistit, aby se potraviny,které jsou již určeny ke konzumaci a nebudou se dále tepelně zpracovávat nesetkaly se syrovými surovinami.
1. Pro osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné - důsledně dodržovat povinnosti týkající se zdravotního stavu, osobní a provozní hygieny. 2. Pro provozovatele- zabezpečit patřičný hygienický standard provozoven, používat při výrobě i uvádění výrobků do oběhu postupy, které zajistí bezpečnost potravin a pokrmů a dodržovat příslušné právní předpisy. V oblasti znalosti ochrany veřejného zdraví provádět pravidelné proškolování osob činných při výrobě a uvádění potravin a pokrmů do oběhu. 3. Centra cestovní medicíny se musí více zaměřit na monitorování rizikového chování turistů v zahraničí a osvětou je vychovávat 4. U rizikových skupin populace je vhodné využívat preventivní očkování (pokud je dostupné) 5. Vzděláváním je vhodné vést obyvatelstvo k správným hygienickým návykům a postupům při manipulaci s potravinami a pokrmy