Práce, s názvem „zavedení čárových kódů v maloobchodě“, se zabývá návrhem řešení a zavedením čárových kódu v maloobchodní síti prodejen Hruška spol. s r. o. A to konkrétně na prodejně potravin Hruška Jana, Severní 883, Hradec Králové, 50003, která v současnosti k oceňování zboží používá klasické, neefektivní ruční štítkování a ani se zde nevyužívá elektronického záznamu zboží pro katalogizaci. Pro správné a komplexní řešení, které bude přesně odpovídat potřebám dané prodejny, je sledován a porovnáván současný stav, se stavem srovnatelné prodejny, kde je již zaveden systém čárových kódů a elektronické evidence zboží.
Při návrhu a následné implementaci, je snahou zachování všech výhod, které zavedení čárových kódů přináší. Jedním z hlavních cílů je zvýšení produktivity práce a úspora nákladů, což čárové kódy, oproti štítkování, umožňují. Jedná se především o rychlé a přesné čtení kódu, pružnost při změně cen a nízké náklady na úpravu cen zboží. Dále poskytuje úsporu nákladů nejen na náplně do štítkovačů, ale díky vyšší produktivitě a efektivnosti i mzdových nákladů. Čárové kódy také slouží k evidenci zboží, lze tedy získat lepší představu o pohybu zboží, jeho stavu a rychleji tak reagovat na potřeby provozovny, potažmo poptávky zákazníků. Odmyslíme-li prvotní náklady na zavedení systému, jeho provoz se pak stává téměř nenákladným a k jeho uvedení do praxe není potřeba složitých školení zaměstnanců, díky jeho jednoduchosti.
Výsledkem práce je tedy efektivně a bezchybně fungující prodejna, která je schopna rychle a pružně reagovat jak na změny cen, tak poptávku zákazníků. Navrhovaný systém přinese vysoké úspory času pracovníků a nákladů při oceňování zboží a jeho zaznamenávání. Dále umožňuje využití nových logistických možností prodejny při skladování zboží a zajištění jejich dodávek.