= vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku,..) - hodnocení potravin bezprostředně našimi smysly, včetně zpracování výsledků lidským centrálním nervovým systémem - probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření = podstata každé vědecké disciplíny
CHEMICKÁ ANALÝZA: stanovení koncentrace složek potravin (kvalita, kvantita) SENZORICKÁ ANALÝZY - hédonické příjemnosti (př. chuti, sladké, kyselé) - stanovení podnětů vyvolaných potravinami - po zpracování v mozku, zahrnující také citové přístupy - stanovení psychických stavů HISTORIE - člověk hodnotil potraviny od počátku své existence - historie vědeckého oboru: - od 2. sv. válka - USA - potřeba najít přijatelné potraviny pro armádu - dobře skladovatelné, odolné - např. čokoláda, která vydrží teplo - Evropa - Skandinávie - 40. léta - trojúhelníkový test -první kniha o senzor. analýze - rok 1957 - Tilguer (Polsko), dále Masuayama a Miura (Japonsko 1962)