• Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl (čteno [šokolatl]), jenž má význam hořké pití.
•
Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao.
•
Zrna pocházejí z kakaových tobolek - bobů.
•
Kakao bylo pro Aztéky posvátné jídlo a nazývali ho pokrmem bohů.
Kakaovníky
•
Kakaové boby rostou na kakaovnících v oblastech Jižní, Střední Ameriky a Mexika kolem řek Amazonky a Orinoco.
•
Kakaovníky neznají sezónu, jejich sezóna je prostě pořád a květy jim neopylují včelky, ale tzv. pakomáři.
•
Ze semen kakaových bobů se vyrábí kakao.
•
Pochází původně z Ameriky, ale dnes se vypěstují téměř tři čtvrtiny veškerého kakaa v Africe.
•
Zatímco u Aztéků tvořily kakaové boby významnou součást státního pokladu, španělští korzáři je pohrdavě nazývali ovčím trusem. Přesto ale o pár století později označil známý přírodovědec Carl Linné kakao jako Theobroma cacao, tedy potravu bohů.
•
Nejrozšířenější, představuje přes 90% světové produkce. Plody jsou elipsoidní, žluté; perikarp tlustý, tvrdý; semena zploštělá, trpké chuti. Roste planě v celém povodí Amazonky.
•
Kakao je mayský výraz pro „pokrm bohů“. Mayové věřili, že kakaovník je božského původu.
•
Rostlině se daří ve velmi teplém a vlhkém klimatu a roste tak převážně v tropických oblastech nedaleko od rovníku.