Registrace | Přihlásit

Vypracované otázky: Vypracované otázky z předmětu Produkce potravinářských surovin

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
1) Vyjmenujte základní zemědělské oblasti a stručně je charakterizujte.
» KUKUŘIČNÁ
rovinný až mírně zvlněný terén, nadmořská výška do 250 m, klimatický region velmi suchý teplý, průměrná roční teplota 9 - 10°C, průměrné roční srážky do 500 mm, hlavní zemědělské plodiny - kukuřice, cukrovka, teplomilné ovoce, teplomilná zelenina, vinná réva, Dyjsko-svratecký a Dolnomoravský úval

» ŘEPAŘSKÁ
rovinný až mírně zvlněný terén, nadmořská výška 250 - 350 m, průměrná roční teplota 8 - 9°C, průměrné roční srážky do 600 mm, hlavní zemědělské plodiny - cukrovka, kvalitní pšenice, sladovnický ječmen, kořenová zelenina, Hornomoravský úval a Česká křídová tabule

» OBILNÁŘSKÁ
mírně zvlněný až svažitý terén, nadmořská výška 350 - 500 m, průměrná roční teplota 5 - 8,5°C, hlavní zemědělské plodiny - obilniny, řepka, chmel, 25% území - Rakovník, Třebíč, Plzeň, Beroun, Písek, ČB, Domažlice, Semily, Zlín, Trutnov, Svitavy

» BRAMBORÁŘSKÁ
středně zvlněný až silně svažitý terén, nadmořská výška 400 - 600 m, průměrná roční teplota 5 - 8°C, průměrné roční srážky 600 - 800 mm, hlavní zemědělské plodiny - brambory, řepka, len, Českomoravská vrchovina, vyšší polohy jižních a západních Čech

» PÍCNINÁŘSKÁ
horizontálně členitý terén s vysokou svažitostí, nadmořská výška nad 600 m, průměrná roční teplota pod 6°C, průměrné roční srážky nad 800 mm, málo orné půdy, více luk a pastvin, extenzivní chov dobytka, hlavní zemědělské plodiny - brambory, len, horské oblasti

méně příznivé oblasti: horské oblasti, oblasti se specifickými překážkami
Hodnocení (0x):