1) Vyjmenujte základní zemědělské oblasti a stručně je charakterizujte. » KUKUŘIČNÁ rovinný až mírně zvlněný terén, nadmořská výška do 250 m, klimatický region velmi suchý teplý, průměrná roční teplota 9 - 10°C, průměrné roční srážky do 500 mm, hlavní zemědělské plodiny - kukuřice, cukrovka, teplomilné ovoce, teplomilná zelenina, vinná réva, Dyjsko-svratecký a Dolnomoravský úval
» ŘEPAŘSKÁ rovinný až mírně zvlněný terén, nadmořská výška 250 - 350 m, průměrná roční teplota 8 - 9°C, průměrné roční srážky do 600 mm, hlavní zemědělské plodiny - cukrovka, kvalitní pšenice, sladovnický ječmen, kořenová zelenina, Hornomoravský úval a Česká křídová tabule
» OBILNÁŘSKÁ mírně zvlněný až svažitý terén, nadmořská výška 350 - 500 m, průměrná roční teplota 5 - 8,5°C, hlavní zemědělské plodiny - obilniny, řepka, chmel, 25% území - Rakovník, Třebíč, Plzeň, Beroun, Písek, ČB, Domažlice, Semily, Zlín, Trutnov, Svitavy
» BRAMBORÁŘSKÁ středně zvlněný až silně svažitý terén, nadmořská výška 400 - 600 m, průměrná roční teplota 5 - 8°C, průměrné roční srážky 600 - 800 mm, hlavní zemědělské plodiny - brambory, řepka, len, Českomoravská vrchovina, vyšší polohy jižních a západních Čech
» PÍCNINÁŘSKÁ horizontálně členitý terén s vysokou svažitostí, nadmořská výška nad 600 m, průměrná roční teplota pod 6°C, průměrné roční srážky nad 800 mm, málo orné půdy, více luk a pastvin, extenzivní chov dobytka, hlavní zemědělské plodiny - brambory, len, horské oblasti
méně příznivé oblasti: horské oblasti, oblasti se specifickými překážkami