Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Výpisky z přednášek z předmětu Senzorická analýza

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
» vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku apod.)
» hodnocení potravin bezprostředně našimi smysly, včetně zpracování výsledků lidským centrálním nervovým systémem
» probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření (= podstata každé vědecké disciplíny)
CHEMICKÁ ANALÝZA: kvalitativní nebo kvantitativní stanovení složek potravin, využívá různé přístroje a zařízení
SENZORICKÁ ANALÝZA:
» stanovení intenzity nebo stupně příjemnosti (= hédonické hodnocení)
» využívá lidské smysly - nelze nahradit přístrojem
» stanovení podnětů vyvolaných potravinami
» po zpracování v mozku jsou zahrnuty také citové přístupy
HISTORIE
» USA - 2. sv. válka - potřeba najít přijatelné potraviny pro armádu - dobře skladovatelné, odolné
» Evropa - Skandinávie - 40. léta - trojúhelníkový test
» první kniha o senzorické analýze - rok 1957 - Tilgner (Polsko)
» Druhá kniha - Masuayama a Miura (Japonsko 1962)
DŮLEŽITÉ ORGANIZACE
» ISO - Evropa - určuje normy
» ASTM - normy pro USA
» ESN - Evropa - 18 členů z 15-ti evropských a 2 přidružených zemí - zkoumání „chutí států“
» speciální: ICUMA - cukr, AOCS - tuky, IDF - mléko, IOCC - čokoláda, IOC - káva
Hodnocení (0x):