» vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku apod.)
»
hodnocení potravin bezprostředně našimi smysly, včetně zpracování výsledků lidským centrálním nervovým systémem
»
probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření (= podstata každé vědecké disciplíny) CHEMICKÁ ANALÝZA: kvalitativní nebo kvantitativní stanovení složek potravin, využívá různé přístroje a zařízení SENZORICKÁ ANALÝZA:
»
stanovení intenzity nebo stupně příjemnosti (= hédonické hodnocení)
»
využívá lidské smysly - nelze nahradit přístrojem
»
stanovení podnětů vyvolaných potravinami
»
po zpracování v mozku jsou zahrnuty také citové přístupy HISTORIE
»
USA - 2. sv. válka - potřeba najít přijatelné potraviny pro armádu - dobře skladovatelné, odolné
»
Evropa - Skandinávie - 40. léta - trojúhelníkový test
»
první kniha o senzorické analýze - rok 1957 - Tilgner (Polsko)
»
Druhá kniha - Masuayama a Miura (Japonsko 1962) DŮLEŽITÉ ORGANIZACE
»
ISO - Evropa - určuje normy
»
ASTM - normy pro USA
»
ESN - Evropa - 18 členů z 15-ti evropských a 2 přidružených zemí - zkoumání „chutí států“
»
speciální: ICUMA - cukr, AOCS - tuky, IDF - mléko, IOCC - čokoláda, IOC - káva