= vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku,..) - cílem: smysly jsou nenahraditelné - probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření = podstata každé vědecké disciplíny
CHEMICKÁ ANALÝZA: stanovení koncentrace složek potravin (kvalita, kvantita) SENZORICKÁ ANALÝZY - hédonické příjemnosti (př. chuti, sladké, kyselé) - stanovení podnětů vyvolaných potravinami - po zpracování v mozku, zahrnující také citové přístupy - stanovení psychických stavů HISTORIE - člověk hodnotil potraviny od počátku své existence - historie vědeckého oboru: - od 2. SV - USA - potřeba najít přijatelné potraviny pro armádu - dobře skladovatelné, odolné - např. čokoláda, která vydrží teplo - Evropa - Skandinávie - 40. léta - trojúhelníkový test - kniha - rok 1957 - Tilguer (Polsko) UPLATNĚNÍ - studium, vnímání chuti - studium faktorů, které vnímání ovlivňují - vývoj aroma - stěžují - vývoj výrobků - zlepšování výrobků a technologie - kontrola kvality - testy skladovatelnosti, změny během skladování - marketingové testy - potravní kontroly - potravinářský průmysl -supermarkety, marketing