Mléko Mlékem se rozumí tekutina vylučovaná mléčnou žlázou krav, koz, ovcí. Syrové mléko - nebylo zahřáto nad 40 ºC ani jinak ošetřeno (farmářské, mlékomaty) Čerstvé mléko - tepelně ošetřené pasterací (min. 71,7 ºC, 15 s) Trvanlivé mléko (UHT) - Sterilace, záhřev min. 135 ºC, 1 s, aseptické balení Vzhled Hodnotí se: naplnění mléka v obalu barva viditelné nečistoty přítomnost cizích částic skvrny plísní separace fází Hodnotí se produkt v otevřeném balení, případně při jeho nalévání z obalu. Barva normálního mléka je slabě krémová, jemně nažloutlá, neprůhledná opalescentní tekutina, obsahuje dva pigmenty: • karoten - žluté barvivo, barví tukovou fázi • riboflavin - žlutozelené barvivo, mírně fluoreskující, projevuje se jen v mléčném séru • mlezivo má tmavší žlutou barvu