1. Význam příjmu potravy - anatomie a funkce trávicích soustav živočichů a člověka
VÝZNAM PŘÍJMU POTRAVY • pro veškeré životní pochody potřebuje organismus živiny: sacharidy, lipidy, proteiny, vitamíny, minerální látky a vodu • příjem živin závisí na způsobu života: sedavé zaměstnání 12 500 kJ/den, těžce pracující 17000-21000 kJ/den • denní skladba živin: 50-60% sacharidy, 15% bílkoviny, 20-40% tuky
• Sacharidy: hlavní zdroj energie, glykogen (játra, maso, rostlinný škrob), vláknina (celulóza) - těžko stravitelná, podporuje činnost střev a čistí je, zdrojem je zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny
• Bílkoviny: zdroj aminokyselin pro stavbu buněčných struktur, nejdůležitější esenciální AMK zastoupené více v živočišných bílkovinách (vejce, mléko, játra, srdce, maso, pšenice, brambory)
• Lipidy: zdroj esenciálních mastných kyselin (rostlinné oleje, snižují hladinu cholesterolu v krvi), rozpuštěny v nich některé vitamíny (A, D, E, K)
• Vitamíny: nezbytné, většinu si tělo nedokáže nasyntetizovat, účastní se chemických reakcí jako kofaktory enzymů