Registrace | Přihlásit

Státnicové otázky: Vypracované státnicové otázky z Biologie

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
1. Význam příjmu potravy - anatomie a funkce trávicích soustav živočichů a člověka

VÝZNAM PŘÍJMU POTRAVY
• pro veškeré životní pochody potřebuje organismus živiny: sacharidy, lipidy, proteiny, vitamíny, minerální látky a vodu
• příjem živin závisí na způsobu života: sedavé zaměstnání 12 500 kJ/den, těžce pracující 17000-21000 kJ/den
• denní skladba živin: 50-60% sacharidy, 15% bílkoviny, 20-40% tuky

Sacharidy: hlavní zdroj energie, glykogen (játra, maso, rostlinný škrob), vláknina (celulóza) - těžko stravitelná, podporuje činnost střev a čistí je, zdrojem je zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny

Bílkoviny: zdroj aminokyselin pro stavbu buněčných struktur, nejdůležitější esenciální AMK zastoupené více v živočišných bílkovinách (vejce, mléko, játra, srdce, maso, pšenice, brambory)

Lipidy: zdroj esenciálních mastných kyselin (rostlinné oleje, snižují hladinu cholesterolu v krvi), rozpuštěny v nich některé vitamíny (A, D, E, K)

Vitamíny: nezbytné, většinu si tělo nedokáže nasyntetizovat, účastní se chemických reakcí jako kofaktory enzymů

Minerální látky: soli sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, chloridy, uhličitany, méně ionty železa, jodu, zinku, mědi, kobaltu

Voda: člověk vydrží bez vody jen 4 dny, denně bychom měli přijímat asi 1,5 l vody v podobě tekutin

• potrava se dále štěpí na takové metabolity, které se mohou resorbovat a přejít do tělních tekutin
Hodnocení (0x):