Jaké jsou přirozené chuťové preference dětí ? Na základě současných poznatků se zdá, že chuťové preference, které jsou částečně vrozené nebo jsou získané v prvních dvou letech života, pravděpodobně ovlivňují výběr stravy, chuťové preference, chování při jídle, růst i tělesnou hmotnost později v dospělosti. Z tohoto hlediska je třeba věnovat stravování dětí v tomto časném období vývoje pozornost - nejenom z pohledu nutričních potřeb, ale také z pohledu složení jídelníčku a správných stravovacích návyků. Dítě má vrozenou preferenci pro některé druhy chuti (sladká, slaná, umami), zatímco náklonnosti k některým jiným druhům chuti (hořká, kyselá) se musí postupně učit. Tyto vrozené preference mohou být změněny následnou zkušeností dítěte s jednotlivými druhy stravy. Zkušenost malého dítěte je závislá na způsobu, jakým jej rodič krmí, proto je orientace rodiče v této problematice pro dítě důležitá.
Co je PPP ? Poruchou příjmu potravy (PPP) kojenců a batolat se rozumí situace, kdy: • u dítěte do 6 let věku je příjem stravy tak nízký, že po dobu delší než 1 měsíc není schopno udržet nebo zvýšit svou tělesnou hmotnost, přičemž tento problém není plně vysvětlitelný jiným onemocněním (např. onemocněním některého orgánu nebo mentální retardací) • do této skupiny se také zařazují děti, u nichž neadekvátní příjem stravy vede k rozvoji nutričních deficitů, nebo které jsou závislé na krmení sondou či výživových doplňcích • některé děti mají porušené psychosociální vazby - např. nedokáží jíst ve skupině Naopak za PPP nepovažujeme situace, kdy dítě chce jíst, ale nemá dostatek zdrojů stravy (chudoba, nedostatečná péče o dítě, náboženské důvody, některé typy alternativního stravování apod.).