1) VODA 66 anomálií • Hustotní - hustota ledu roste při jeho zahřívání, objem se při tání zmenšuje, max hustota při 4°C, voda má malou stlačitelnost, existuje minimální rychlost zvuku ve vodě, tlak snižuje bod tání ledu, povrch vody má vyšší hustotu než vodní sloupec, změna objemu při přechodu z kapalné na plynnou fázi je extrémně velká • Fázové - extrémně vysoký bod tání a varu, mpemba efekt (teplá voda mrzne rychleji), teplá voda vibruje déle než studená, teplotní vodivost ledu se snižuje s rostoucím tlakem, struktura kapalné vody se mění s vysokým tlakem, super podchlazená voda má dvě fáze, • Materiálové - neexistuje ideální vodní roztok, rozpuštěné látky významně ovlivňují viskozitu a hustotu vody, el vodivost vody má své maximum při 230°C, s rostoucím tlakem se molekuly vody vzdalují, • Termodynamické - voda má dvakrát větší měrnou tepelnou kapacitu než led a vodní pára, měrná tepelná kapacita je extrémně vysoká, vysoké teplo vypařování, vysoké teplo sublimace • Fyzikální - neobvykle vysoká viskozita, voda má vysoké povrchové napětí, viskozita roste s poklesem teploty, některé soli snižuje povrchové napětí vody, některé soli zabraňují spojování malých bublin