Zelené rostliny: -dokáží přetvářet neústrojné látky na ústrojné -výživa všech živých organismů -aktivně se podílí na zvětrávání hornin a tvorbě půdy -vytváří a hromadí humus -chrání půdu před erozí -rozkládají organickou hmotu odumřelých rostlin a živočichů až na neústrojné látky Rostliny člověku poskytují: potraviny doplňkové látky suroviny pro průmysl krmiva pro živočišnou výrobu osiva a sadbu stelivo posklizňové zbytky zelené hnojivo zkrášlení přírody zdroj fosilní energie Růst nevratný proces kvantitativního rozmnožování buněk a pletiv, jejich počtu, hmotnosti a rozměrů Vývoj individuální rostliny představuje kvalitativní změny v buňkách, tkáních a orgánech rostlin, které svou diferenciací vedou k vytvoření generativních orgánů vytvořit takové podmínky, aby k založení generativních orgánů mohlo dojít Jarovizace proces, kdy nízké teploty trvající určitou dobu vyvolávají v merismatických pletivech diferenciaci orgánů a urychlují jejich tvorbu
Působení světla: a) dlouhodenní rostliny – 12-14-16 hod., vývoj urychlují ( pšenice, žito, ječmen, oves, hrách, bob, vojtěška, jetel, len, mák, řepa, brambory) b) krátkodenní rostliny – 12-14 hod ( kukuřice, proso, rýže, soja, fazol, slunečnice) c) indiferentní rostliny – na délku dne nereagují (pohanka, tabák)