Tvorba mléka intenzívní růst mléčné žlázy - období pohlavního dospívání a březosti alveoly - kanálky - mlékovody - žlázový mlékojem - struk sekreční buňky - přestavba živin z krve tuk - z glycerolu a mastných kyselin bílkoviny - z volných aminokyselin laktóza - z krevní glukózy Složení kravského mléka průměr: voda 87,5% tuk 3,8% bílkoviny 3,3% laktóza 4,7% min. látky 0,7% 80% z bílkovin = kasein
Složení mleziva asi 5 dní po otelení průměr: voda 75% tuk 5,4% bílkoviny 15,1% laktóza 3,3% min.látky 1,2%
Vliv na složení mléka 1. KD vláknina KD - tuk, energie KD - bílkoviny 2. plemeno 3. technika chovu, způsob dojení 4. stádium laktace, fáze dne