Registrace | Přihlásit

Vypracované otázky: Témata z předmětu Chov zvířat II

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy Náhledy
Tvorba mléka
intenzívní růst mléčné žlázy - období pohlavního dospívání a březosti
alveoly - kanálky - mlékovody - žlázový mlékojem - struk
sekreční buňky - přestavba živin z krve
tuk - z glycerolu a mastných kyselin
bílkoviny - z volných aminokyselin
laktóza - z krevní glukózy
Složení kravského mléka
průměr: voda 87,5% tuk 3,8% bílkoviny 3,3% laktóza 4,7%
min. látky 0,7%
80% z bílkovin = kasein

Složení mleziva
asi 5 dní po otelení
průměr: voda 75% tuk 5,4% bílkoviny 15,1% laktóza 3,3% min.látky 1,2%

Vliv na složení mléka
1. KD vláknina KD - tuk, energie KD - bílkoviny
2. plemeno
3. technika chovu, způsob dojení
4. stádium laktace, fáze dne
Hodnocení (0x):