Rozhodnutí začít podnikat musí nutně korespondovat s jistým nápadem, myšlenkou, zajímavou inovací ale také velkou dávkou odhodlání. Bez těchto atributů, dostatečného kapitálu, nervů a možného sebezapření budete svůj podnikatelský záměr těžko realizovat. Tak proč toto všechno vlastně podstupovat? V dnešní době je přece prosadit se na trhu pro jeho určitou míru nasycenosti velmi obtížné a vaši myšlenku co, jak a pro koho vyrábět již možná použil dávno někdo jiný. Přesto na našem území ročně vedle zástupů zanikajících podnikatelů vznikají zástupy nové, překypující svými plány, myšlenkami, nápady a inovacemi. Většina z nich nese svoji kůži na trh z mnoha důvodů. Těmi mohou být vidina nezávislosti, vylepšení své finanční situace a s tím spojené zvýšení životní úrovně, uplatnění svého know-how či samotná seberealizace.
Tématem této seminární práce je zakladatelský rozpočet, konkrétně rozpočet začínajícího podnikatele, který se rozhodl využít u nás stále ještě do jisté míry méně rozšířenou formu podnikání – franchising. Nutno podotknout, že zakladatelský rozpočet je pouze jednou součástí, ač velmi významnou, zakladatelského projektu. Projekt je pak komplexním řešitelem podnikatelského záměru, který vychází z podnikatelových idejí, jež jsem popsal výše.
Práce se skládá ze tří na sebe navazujících částí. Záměrem první části je seznámit čtenáře s teoretickým výkladem pojmů, souvisejících se zakladatelským rozpočtem i franchisingovou formou podnikání. Druhá část se zabývá fiktivním podnikatelským záměrem, realizovaným pro účely této práce. Jsou v ní obsaženy také podmínky a postup získání franchise u konkrétní vybrané společnosti McDonald´s. Třetí část seminární práce je zaměřena na již faktické zpracování zakladatelského rozpočtu fiktivního franchisanta. Ten je tvořen zahajovací rozvahou, přehledem nákladů a výnosů, výsledovkou, výkazem cash flow a konečnou rozvahou. V závěru práce je podnikatelský záměr komplexně posouzen.
Podklady pro zakladatelský rozpočet jsou fiktivní pro účely této práce, případně jsou čerpány ze zdrojů uvedených v seznamu literatury.