Trávicí soustava a výživa Trávicí soustava má dva základní úkoly: mechanicky a chemicky zpracovat potravu (trávení) zpracovanou potravu vstřebat (vstřebávání = resorbce) Trávení mechanické Mechanické rozmělňování probíhá za pomoci jazyka a zubů, mechanické promíchání probíhá v žaludku a ve střevech. Na trávení se podílejí také trávicí šťávy (chemická stránka), které obsahují enzymy, které štěpí živiny. Vstřebávání potravy Rozštěpené látky je nutno vstřevat, rozlišujeme dva typy vstřebávání (resorbce): aktivní - probíhá za pomoci speciální sliznice (například střevní sliznice s klky), která přijímá rozštěpené látky a vede je do krve mízy pasivní - některé látky (například léky, alkohol, nerostné látky) volně prostupují sliznicí střeva Obecná stavba trávicí trubice Trávicí trubice je složena ze 4 vrstev: sliznice (mukóza) - vnitřní vrstva trávicí trubice, někde je hladká (například v dutině ústní), jinde zřasená (například v žaludku). Ve střevě vytváří klky, které zvětšují povrch střeva. podslizniční vazivo (submukóza) - přidržuje sliznici ke svalovině a brání prostupu škodlivinám hladká svalovina - je upravena do vrstvy kruhové (leží uvnitř) a vrstvy podélně (zevně). Hladká svalovina posunuje přijatou potravu (peristaltika) seróza (peritoneum) - je na povrchu