Základní rozdělení metod v potravinářství A. Chemické a fyzikálně chemické metody přesnější než metody mikrobiologické a biologické nejčastěji se pracuje s koncentrací c běžná chem. analýza se odehrává v g n. mg/l; koncentrace etylenu - μg - přístrojová hodnota, nelze chemicky vyřešit druhou možností je produkce (generace) G hmota m [g] (Pozn.: Cu2+ vs. Cu0 - liší se nábojem, elektron je velmi malá částice => prakticky se hmotnostně neliší) jejich citlivost nelze hodnotit obecně, ale záleží na konkrétní metodě, jejím principu a citlivosti použitého přístroje nebo aparatury splňují požadavky na dynamickou analýzu nedostatkem je malá specifičnost (mnohdy zahrnují několik látkových složek), což lze překlenout zařazením separační techniky (nejjednodušší - filtrace) balastní látky (nečistoty) z hlediska analytické metody jsou ve všech biologických materiálech (s nimi se počítá i při analýze vody) široké uplatnění nalezly metody chromatografické (kolonová chromatografie - zahrnuje GC a HPLC) (Pozn.: název vymyšlen cca v 70. l.) B. Mikrobiologické metody stanovení epifytní mikroflory (Saccharomyces cer., Lactobacillus,...) metodou kultivace na živných půdách - pevné, tekuté koncentrace c - v log. řádech (10x); měří se tak, že se vzorek rozlije na plotnu (Petriho miska) + kultivace; základy: sacharidní (agar agar), bílkovinné (bujon), peptonové živný substrát - v autoklávu se steriluje při 120°C (250°F) - za přetlaku jsou vysoce specifické, řeší skupinu mikrobů, daný rod a druh přesná metoda ve spojení s kultivovanými kmeny mikrobů citlivost je vysoká, použití přesné kultivace, mnohonásobné screeningy na specifických půdách mohou sloužit pro zjišťování fyziologické využitelnosti potraviny není však stejný metabolismus mikroba a zkoušených zvířat a průběhy nejsou shodné s metabolismem člověka jsou vypracovány selektivní růstová média pro rozlišení a detekci Escherichia coli a jiné koliformní druhy (indikátory fekální kontaminace - zdroje z vnějšího prostředí, nemusí jít vždy o fekálie) nevýhoda mikrobiologických metod: časová náročnost nejsou použitelné při běžném stanovení jakosti potraviny