Význam, funkce balení 1. Chránit výrobek před znehodnocením - u potravin velmi významná fce obal = jeden z prostředků prodloužení údržnosti potravin ochrana před vnějšími vlivy mechanickými, chemickými (oxidace apod.), fyzikálními (přístup vzduchu) a biologickými (MO) pasivní (pouhá ochrana) x aktivní (záměrná interakce obal - potravina) funkce obalu (ochranná atmosféra, povrch obalu půs. proti MO): obaly pro mikrovlnný ohřev (plastové, kovové obaly s lakem) balení v modifikované atmosféře 2. Vytváření racionální manipulační jednotky 3. Prostředek komunikace skupinové balení, prostředek komunikace - potřebné údaje pro obchodníka, producenta, spotřebitele
Obalové prostředky obalové materiály (dřevo, textil, papír, sklo, kov, plasty) hotové obaly (sklenice, láhve, kartony, sáčky, krabičky, kelímky, plechovky) pomocné obalové prostředky (lepidla, etikety..) Typy obalů spotřební (př. sklenice sterilované zeleniny, sáček s mraženou zeleninou) přepravní - po určitém počtu do většího balení (bedny, palety) skupinové (jednotlivá balení vložena do jednoho obalu, do kartonu, mechanicky spojeny fólií)
Stručný vývoj balení potravin obalová technika je jedním z ukazatelů vyspělosti společnosti počátky balení odpradávna, vždy v souvislosti s oddělením místa výroby a místa spotřeby; v souč. problém s likvidací obalů z růz. materiálů průmyslové počátky (19. stol.) dřevo a sklo od nepaměti, keramika novodobější: plechovky 1. polovina 19. stol. - 60 ks/d přelom století - 1200 ks/d dnes - více než 500 ks/min papír až od poloviny 19. stol. - objev chemického zpracování dřeva 1857 natronový způsob, 1866 sulfitový způsob plasty bakelit (1920), celuloid (první filmy)