Registrace | Přihlásit

Přednášky: Obaly a obalová technika

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
Význam, funkce balení
1. Chránit výrobek před znehodnocením - u potravin velmi významná fce
obal = jeden z prostředků prodloužení údržnosti potravin
ochrana před vnějšími vlivy mechanickými, chemickými (oxidace apod.), fyzikálními (přístup vzduchu) a biologickými (MO)
pasivní (pouhá ochrana) x aktivní (záměrná interakce obal - potravina)
funkce obalu (ochranná atmosféra, povrch obalu půs. proti MO):
obaly pro mikrovlnný ohřev (plastové, kovové obaly s lakem)
balení v modifikované atmosféře
2. Vytváření racionální manipulační jednotky
3. Prostředek komunikace
skupinové balení, prostředek komunikace - potřebné údaje pro obchodníka, producenta, spotřebitele

Obalové prostředky
obalové materiály (dřevo, textil, papír, sklo, kov, plasty)
hotové obaly (sklenice, láhve, kartony, sáčky, krabičky, kelímky, plechovky)
pomocné obalové prostředky (lepidla, etikety..)
Typy obalů
spotřební (př. sklenice sterilované zeleniny, sáček s mraženou zeleninou)
přepravní - po určitém počtu do většího balení (bedny, palety)
skupinové (jednotlivá balení vložena do jednoho obalu, do kartonu, mechanicky spojeny fólií)

Stručný vývoj balení potravin
obalová technika je jedním z ukazatelů vyspělosti společnosti
počátky balení odpradávna, vždy v souvislosti s oddělením místa výroby a místa spotřeby; v souč. problém s likvidací obalů z růz. materiálů
průmyslové počátky (19. stol.)
dřevo a sklo od nepaměti, keramika
novodobější:
plechovky
1. polovina 19. stol. - 60 ks/d
přelom století - 1200 ks/d
dnes - více než 500 ks/min
papír
až od poloviny 19. stol. - objev chemického zpracování dřeva
1857 natronový způsob, 1866 sulfitový způsob
plasty
bakelit (1920), celuloid (první filmy)
Hodnocení (0x):