Kvalitativní a kvantitativní nároky na výživu těhotné a kojící ženy
I.) ÚVOD
Těhotenství a následné období kojení jsou významná období v životě ženy. Fyziologické pochody v organismu gravidní ženy jsou odlišné od stavu mimo těhotenství. Vzniklé změny vyžadují i významnou úpravu výživy. Je prokázáno, že se vážné dietní chyby v průběhu těhotenství mohou projevit jako jedna z hlavních příčin těhotenských a poporodních patofyziologických změn v organismu matky nebo i dítěte. Jako nová a neméně významná oblast se ukazuje prekoncepční výživa. Dostatečný příjem nutrientů před obdobím koncepce může plod a ženu ochránit před vznikem závažných patologických změn.
II.) SPECIFIKA VÝŽIVY V PREKONCEPČNÍM OBDOBÍ
Výživa v prekoncepčním období je důležitou součástí prekoncepční péče, jejímž cílem je pomocí navrhovaných opatření zabránit vzniku řady patologických stavů, které by se při absenci konkrétních nutrientů mohly vyskytnout, a to nejen u plodu, ale i u budoucí matky. Zároveň mají ochranný vliv na průběh těhotenství. Nedostatečný příjem nutrientů je dáván do souvislosti predevším se závažnými vrozenými malformacemi ( roztep rtu, rozštěp patra, defekt komorového septa, pylorická stenóza atd. )