1 Úvod Pro svou práci jsem si vybrala výrobu cukru z toho důvodu, že se denně spotřebovává a jen málokdo se zabývá, co všechno se musí udělat, než k spotřebitelům přijde jako hotový výrobek.
2 Historie cukru a cukrovarů Na březích Středozemního moře roste od starověku divoce burák. Jeho pěstěním se vytvořily odrůdy krmné řepy, červené řepy i cukrovka. [2, str. 8] Roku 1747 zjistil berlínský chemik a lékárník Marggraf přítomnost cukru v řepě. Jeho žák Ženevan Achard vynašel později způsob výroby cukru z řepy. Po objevech učiněných v Německu zasáhl pronikavě do výroby cukru ze řepy císař Napoleon I., který umožnil r. 1811 stavbu prvního francouzského cukrovaru a to v Lille. [1, str. 8] U nás se začalo se stavbami cukrovarů vyrábějících cukr z cukrové třepy teprve kolem roku 1830. Do té doby se cukr dovážel buď jako hotové sladidlo, nebo jako surovina cukru třtinového. [1, str. 8] Skutečným zakladatelem cukrovarnictví u nás je teprve Karel Heinrich, který se vyškolil ve Francii. Roku 1832 postavil v Dobrovici první cukrovar, který mohl zpracovat asi 28 000 q řepy. [2, str. 9]