Úloha č. 1 Základní chemické vyšetření moči Princip: Moč je dosti koncentrovaný vodný roztok produktů látkové přeměny organismu. Analýza moči poskytuje informace o funkci ledvin, jejichž úkolem je z organismu odstraňovat cizorodé látky a některé metabolity. Vylučováním vody a solí regulují ledviny acidobasickou rovnováhu a osmotický tlak. Vyšetření moči patří dodnes k základním vyšetřením. Protože složení moči během 24 hodin značně kolísá, používá se pro běžná kvalitativní vyšetření čerstvá ranní moč (odebírá se tzv. střední proud). Ke kvantitativnímu stanovení se většinou používá vzorek z moči sbírané po dobu 24 hodin. V takovém případě musí být vždy udán celkový objem moči nastřádané za daný časový úsek (diuresa). Jako patologické součásti moči se označují látky, které se většinou vyskytují i v moči zdravých osob ve velmi malém množství, za patologických stavů se však jejich množství zvětšuje. Proto sek chemickému vyšetření volí zkoušky s takovou citlivostí, aby byl výsledek kladný až při zvýšené koncentraci zkoumané látky. K základnímu chemickému vyšetření moči patří: hodnota pH, zjištění přítomnosti bílkovin, glukózy, urobilinogenu, bilirubinu, ketolátek a krve (případně hemoglobinu).