1.ÚVOD Popsané používané principy chlazení vycházejí z nutnosti vyrábět chlad. Potřeba chladu zasahuje téměř do všech oborů lidské činnosti, do výroby, skladování potravin i zemědělských produktů, sodovkáren, lihovarů, pivovarů a sladoven. Další uplatnění nalezne výroba chladu v chemickém průmyslu, v průmyslových a kancelářských prostorách, klimatizaci dopravních prostředků a v neposlední řadě pro sportovní aktivity a využití volného času. Chladicí technika je v současné době natolik rozsáhlou oblastí, že vyžaduje poměrně úzkou specializaci projektantů, montážních a servisních společností (firem) i samotných provozovatelů. A to i přes skutečnost, že díky rychlému vývoji a zavádění nových materiálů pro chladicí okruhy, díky rychlému vývoji elektroniky a výpočetní techniky jsou mnohá zařízení schopna provozu v plně automatickém režimu nebo v režimu s tzv. občasnou obsluhou.
Vzhledem k tomu, že v chladicích zařízeních se používá elektrický proud, rozdíl teplot chladiva může v okruhu dosahovat řádově desítek ºC, tlak v okruhu také nelze zanedbat, je nutné zajistit bezpečnost práce při manipulaci s chladivy, bezpečnost práce ve strojovnách, i při manipulaci na jakékoli části zařízení, které je součástí chladicího okruhu.