MLÉČNOST - schopnost matek poskytnout mléko pouze pro odchov mláďat (objem mléka, který stačí na odchov mláďat), termín u matek, které se nedojí (králice, prasnice, fena, kočky)
DOJIVOST - objem vyprodukovaného mléka, hodnocený za laktaci
DOJNOST - schopnost produkce mléka pro mládě a potřebu člověka
DOJITELNOST - schopnost uvolňovat mléko (zcela pustit mléko), reagovat na dojící zařízení vyloučením mléka
MLEZIVO - colostrum, mléko nezralé, první sekret mléčné žlázy s vyšším obsahem solí (minerální látky), bílkovin, tuku a nižším obsahem laktózy, prvních 24 hod po porodu vysoká hladina gamaglobulinů (rychle klesá) - zajištění pasivní imunity mláděti
MLÉKO - zralé mléko (produkováno po mlezivu), využitelné pro lidskou výživu - mléko kaseinové (kráva, koza, ovce), hlavní bílkovinou kasein (víc než 75 %) - mléko albuminové (člověk, masožravci, lichokopytníci), má méně než 75 % kaseinu z celkového množství bílkovin