Regionální diferenciace jednotlivých faktorů Úvod • dopady transformace do zemědělského sektoru velmi výrazné (omezení produkčních funkcí, dopad na regionální diferenciaci zemědělství) • produkce pro vlastní spotřebu, vývoz omezený - „speciality“ (ječmen, slad, chmel) a tradiční přebytky (mléko, vejce) + koncetrace do rentabilní oblasti produkce • změny regionální diferenciace zemědělství: úrodné oblasti - stagnace (intenzifikace) neúrodné oblasti - extenzifikace (údržba krajiny) • postavení zemědělského sektoru v rámci ekonomiky státu (Česko - dnes 4 % EA včetně rybolovu a myslivosti X západoevropské státy 2-3 %
Přírodní podmínky pro zemědělství Souhrnné hodnocení: - horší podmínky ve srovnání s okolními státy - velké regionální diference v přírodních podmínkách uvnitř Česka Přírodní podmínky = komplex faktorů - dílčí hodnocení jednotlivých faktorů (společně působí) - syntetické ukazatele