Registrace | Přihlásit

Přednášky: Prezentace z přednášek - Potravinářská genomika

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
Potravinářská genomika
Suroviny pro výrobu potravin jsou biologického původu:
- živočichové
- rostliny
- houby
Při výrobě se používají i cíleně mikroorganizmy, nebo jsou součástí surovin
Všechny živé organizmy mají genom (který determinuje jejich vlastnosti) a organizmy se šlechtí se dle genetiky a genomu,
genom má tak vztah i ke kvalitě, bezpečnosti a nezávadnosti potravinových surovin a tím i potravin

Genetika a genomika
Genetika: studuje dědičnost, variabilitu a fyzickou povahu a funkci genetického materiálu
Genomika: studuje genom z komplexního hlediska
- strukturní (struktura genů, intergenových částí,
mapování aj., sekvenování genomu)
- funkční (studuje expresi - transkripce, translace a
jejich regulace, projev genomu ve fenotypu)
Hodnocení (0x):