Registrace | Přihlásit

Prezentace: Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny - prezentace

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Bílkoviny

V organizmu plní řadu jedinečných a mimořádných funkcí.
Biochemické disciplíny
Spolu s DNA a RNA, polysacharidy (lipidy) se řadí mezi biopolymery.

Rostliny a některé mikroorganizmy - syntéza bílkovin ze základních substrátů
• Voda
• Oxid uhličitý
• Anorganické sloučeniny dusíku
Živočichové - příjem potravou.
Při trávení se bílkoviny hydrolyzují na základní složky (AMK, další sloučeniny), ze kterých si živočichové syntetizují vlastní specifické bílkoviny nebo je využívají jako zdroj energie - patřík hlavním živinám.
• Ve výživě jsou nezastupitelné.
• Interakce a reakce bílkovin zásadně ovlivňují organoleptické vlastnosti potravin, vůni, chuť, barvu a texturu.
Hodnocení (0x):