Registrace | Přihlásit

Přednášky: Tuky a jiné lipidy, mastné kyseliny

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
Tuky a jiné lipidy, mastné kyseliny

Poznámka:
V technologické a potravinářské praxi se názvu lipidy nepoužívá.
Rozeznávají se jen tuky, oleje, mastné kyseliny, vosky a lecitin, neboť jen ty mají průmyslový význam.

Tuky a jiné lipidy, mastné kyseliny

Obsáhlá skupina přirozených látek produkovaných rostlinnými a živočišnými organizmy.
Hlavním kritériem zařazení sloučenin do lipidů bývá jejich hydrofobnost a nikoli jejich chemické vlastnosti.
Převážně neutrální charakter, většinou nerozpustné ve vodě, snadno rozpustné v organických rozpouštědlech.
Charakteristický znak lipidů - esterově vázané vyšší mastné nasycené a nenasycené kyseliny o více než třech atomech uhlíku v molekule.
Řadí se k nim i tzv. doprovodné látky, dříve nazývané lipoidy.
Hodnocení (0x):