Registrace | Přihlásit

Přednášky: Vitaminy - prezentace

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Vitaminy

1897 holandský lékař Eijkman - vyvolal uměle u kuřat nemoc beri-beri
1914 polský chemik Funk izoloval látku z rýžových otrub, zjistil, že obsahuje dusík, chová se jako amin - vitamin (latinsky vita = život)
Vitaminy jsou esenciální složkou potravy - organické exogenní esenciální biokatalyzátory heterotrofních organizmů.
Látky, které si neumí organizmus sám syntetizovat z jednoduchých sloučenin a musí je přijímat potravou.
Několik funkcí:
katalytický účinek při řadě reakcí látkové přeměny
tvorba oxidačně-redukčních systémů
• nepodílí se na krytí energetických potřeb organizmu
• nejsou stavebními nebo strukturními jednotkami organizmu

Vitaminy

Potřeba jednotlivých vitaminů se u různých organizmů liší.
Př.: Kyselina askorbová je vitaminem pouze pro člověka, primáty a morče.
Nedostatek vitaminů se projevuje různými poruchami
• v lehčíformě hypovitaminosy
• v těžší formě avitaminosy - i špatná resorpce v zažívací soustavě, přítomnost antivitaminů
Vitaminy jsou po chemické stránce velmi rozmanité látky, většina je velmi citlivá na nejrůznější fyzikální a chemické děje - velmi důležité z potravinářského hlediska.
V technologické praxi - obsah vitaminů v potravinách nebo surovinách je indikátorem
• kvality a šetrnosti technologických operací při výrobě
• vhodných podmínek skladování surovin a potravinářských výrobků
Hodnocení (0x):