1897 holandský lékař Eijkman - vyvolal uměle u kuřat nemoc beri-beri 1914 polský chemik Funk izoloval látku z rýžových otrub, zjistil, že obsahuje dusík, chová se jako amin - vitamin (latinsky vita = život) Vitaminy jsou esenciální složkou potravy - organické exogenní esenciální biokatalyzátory heterotrofních organizmů. Látky, které si neumí organizmus sám syntetizovat z jednoduchých sloučenin a musí je přijímat potravou. Několik funkcí: • katalytický účinek při řadě reakcí látkové přeměny • tvorba oxidačně-redukčních systémů • nepodílí se na krytí energetických potřeb organizmu • nejsou stavebními nebo strukturními jednotkami organizmu
Vitaminy
Potřeba jednotlivých vitaminů se u různých organizmů liší. Př.: Kyselina askorbová je vitaminem pouze pro člověka, primáty a morče. Nedostatek vitaminů se projevuje různými poruchami • v lehčíformě hypovitaminosy • v těžší formě avitaminosy - i špatná resorpce v zažívací soustavě, přítomnost antivitaminů Vitaminy jsou po chemické stránce velmi rozmanité látky, většina je velmi citlivá na nejrůznější fyzikální a chemické děje - velmi důležité z potravinářského hlediska. V technologické praxi - obsah vitaminů v potravinách nebo surovinách je indikátorem • kvality a šetrnosti technologických operací při výrobě • vhodných podmínek skladování surovin a potravinářských výrobků