Paprika jako koření: - Bylo prokázáno, že paprika je v mnoha ohledech kořením, které je prospěšné zdraví - Podle posledních výzkumů má její časté používání vliv na omezení srdečních onemocnění a působí rovněž proti kornatění cév - Podporuje chuť k jídlu a má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest - Je ceněna pro svůj vysoký obsah vitaminu C
Pěstování papriky: - Charakteristika: na teplo i světlo náročná plodina, nemá ráda střídání teplých a studených období, ani větší výkyvy teplot mezi dnem a nocí - Poloha: půda má být výhřevná, hlinitá až hlinitopísčitá, humozní a pH 6,0 - 7,5. vyžaduje polohy slunečné a chráněné, ne však zastíněné - Osevní postup: nejlépe jako plodina druhé ale i první tratě - Hnojení: pokud možno chlévský hnůj v dávce 50t/ha o Před výsadbou průmyslová hnojiva a mikroprvky v dávce 0,5 - 0,7t/ha podle stavu půdy o Přibližně v poměru 1,2N : 1,0 P2O5 : 1,4 K2O o Během vegetace pravidelné přihnojování (dle potřeby) lehce rozpustnými hnojivy ( Kristalon, apod.) - Volba a příklady odrůd - podstatná náležitost agrotechniky - záleží na odbytu a zpracovatelích