Chladírny a mrazírny potravin • Chlazením a mražením - se konzervuje a dlouhodobě uchovává celá řada surovin potravin a potravin rostlinného a živočišného původu. • Chlazením a mražením se uchovávají - brambory, ovoce, zelenina a potravinářské výrobky z nich. - maso hovězí vepřové, drůbeží, tzv. na kosti i bez kosti, - masné výrobky a řada dalších potravin, resp. potravinářských komodit. • Je to tedy velmi důležitá potravinářská vícekomoditní technologie a technika pro dlouhodobou uchovatelnost naznačených surovin potravin a potravin.
Chladírny a mrazírny potravin • Protagonistou - Clarence Birdseye, americký vládní zmocněnec, který v letech 1912 až 1915 zjišťoval aktuální stav divoké zvěře a ryb na Labradoru. • Povšiml toho, že když místní usedlici lovili ryby, ony okamžitě zmrzly tzv. “na kámen“. Přímo na Labradoru Birdseye naložil svou zásobu zeleniny do soudku a nechal ji zmrznout. Tento způsob uchování zeleniny v čerstvémstavu si takto prakticky ověřil. • Po návratu do USA založil v roce 1924 v New Yersey první továrnu na zmražené potraviny. Během pěti let vydělal na „vynálezu zmražených potravin“ tehdy fantastickou částku 22 milionu dolarů. • V roce 1929 tuto prosperující firmu prodal a vymínil si, že nadále ponese jeho jméno a logo Birds Eye (ptačí oko).