Registrace | Přihlásit

Prezentace: Prezentace na téma Výroba sladu

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Hvozdění
• je závěrečnou fází výroby sladu.
• Zelený slad je na hvozdě nejprve předsušen při teplotách do 60 °C, následně pak vyhřát a dotažen při teplotách od 80 do 105 °C.

CÍL HVOZDĚNÍ
• převést zelený slad s vysokým obsahem vody do skladovatelného a stabilního stavu,
• zastavit životní a luštící pochody v zrně
• a vytvořit aromatické a barevné látky, charakteristické pro druhy sladu za minimálních nákladů a ztrát.

TEORIE HVOZDĚNÍ
Hvozdění je nezastupitelnou operací při výrobě sladu z těchto důvodů:
■ Zelený slad není v důsledku vysokého obsahu vody skladovatelný, snížením obsahu vody během hvozdění se slad stává skladovatelným a stabilním.
■ Hvozdění zastavuje životní pochody zárodku, tzn. zastavuje se klíčení a další luštění zrna.
■ Během hvozdění se tvoří barevné a aromatické látky, které jsou charakteristické pro jednotlivé druhy sladů a piv.
Hodnocení (0x):