Hvozdění • je závěrečnou fází výroby sladu. • Zelený slad je na hvozdě nejprve předsušen při teplotách do 60 °C, následně pak vyhřát a dotažen při teplotách od 80 do 105 °C.
CÍL HVOZDĚNÍ • převést zelený slad s vysokým obsahem vody do skladovatelného a stabilního stavu, • zastavit životní a luštící pochody v zrně • a vytvořit aromatické a barevné látky, charakteristické pro druhy sladu za minimálních nákladů a ztrát.
TEORIE HVOZDĚNÍ Hvozdění je nezastupitelnou operací při výrobě sladu z těchto důvodů: ■ Zelený slad není v důsledku vysokého obsahu vody skladovatelný, snížením obsahu vody během hvozdění se slad stává skladovatelným a stabilním. ■ Hvozdění zastavuje životní pochody zárodku, tzn. zastavuje se klíčení a další luštění zrna. ■ Během hvozdění se tvoří barevné a aromatické látky, které jsou charakteristické pro jednotlivé druhy sladů a piv.