SCEZOVÁNÍ SLADINY • Odrmutované dílo lze popsat jako hustou suspenzi mláta ve vodném roztoku extraktivních látek, tj. ve sladině. • Obě tyto složky je třeba při scezování co nejdokonaleji rozdělit. • V první fázi scezování se s využitím filtrační vrstvy mláta oddělí hlavní podíl v suspenzi zadržené sladiny, tj. předku, ve druhé fázi se mláto promyje horkou vodou. • Promytím, v pivovarské terminologii vyslazením, se získá zředěná sladina zvaná výstřelky. Jakmile dosáhne celkový objem předku a výstřelků požadované hodnoty, scezování se ukončí. • Získaný objem sladiny pohromadě se dále zpracuje při chmelovaru. • Mláto oddělené při scezování se využívá jako zkrmitelný odpad.
Rychlost scezování • Z rovnice lze odvodit, že proces scezování a vyslazování bude ovlivněn - jakostí sladu, - mechanickým složením šrotu, - způsobem rmutování, - vlastnostmi sladiny, - zatížením scezovacího dna a strukturou mláta, - technikou scezování