Bezodpadové zpracování brambor 1. Význam brambor ve výživě lidí V současné době patří brambory mezi produkty k výživě lidí, které se podílejí výraznou částí v celkové skladbě potravin. Spotřeba brambor pro konzumní účely v ČR je dlouhodobě stabilní a pohybuje se v rozmezí 75 až 87 kg na jednoho obyvatele za rok. Z tohoto množství se zpracuje cca 16 kg brambor na hotové výrobky z brambor. Spotřeba brambor v ČR svým množstvím odpovídá spotřebě většiny evropských zemích, kde se pohybuje na úrovni 70-100 kg na jednoho obyvatele za rok. V poslední době se však stále více klade důraz spíše na již hotové výrobky z brambor než použití brambor jako klasické potravinové složky sytícího a objemového charakteru, protože brambory mají i určitý ochranný význam, který spočívá v obsahu vitamínů a minerálních látek. V syrovém stavu například 200 g brambor obsahuje až 50 % denní dávky vitamínu C a 25 % vitamínu B. Klasickou úpravou, zejména vařením, se tento faktor téměř vytrácí (vyluhování, teplota). Proto se vývoj dále zaměřuje na technologie, které tento způsob zpracování umožňují. V popisování těchto způsobů začneme od počátku všech zpracovatelských linek, tedy od praní a loupání brambor, dále budeme pokračovat výrobou některých výrobků, a budou to vařené, loupané, sterilované, sušené a smažené výrobky z brambor a výroba salátů. Protože se jedná o bezodpadový způsob zpracování brambor, zaměříme se dále na využití nezpracovaných částí a odpadních vod, které při zpracování vznikají.