Voda • K výrobě potravin a nápojů lze používat pouze vodu zdravotně nezávadnou, která splňuje jakostní požadavky na vodu pitnou (dříve ČSN 75 7111) • Pitná voda je voda zdravotně nezávadná, která ani při trvalém požívání nevyvolává onemocnění nebo poruchy zdraví přítomností mikroorganismů nebo látek ovlivňujících akutním, chronickým nebo pozdním působením zdraví spotřebitele a jeho potomstva. Smyslově postižitelné vlastnosti pitné vody nesmí bránit jejímu požívání.
Voda - stanovení některých ukazatelů
Tvrdost ČSN ISO 6059 (75 7384) Jakost vod. Stanovení sumy Ca a Mg komplexometrická titrace vzorku vody při pH=10 (amoniakální pufr) na eriochromovou čerň T: M2+ + H2Y2- → MY2- + 2 H+ vyjádření tvrdosti v mmol/l nebo ve °N (1 °N odpovídá obsahu 10 mg CaO nebo 7,2 mg MgO v 1 litru; 1 °N = 0,179 mmol/l) Tvrdost: přechodná (karbonátová): obsah CaHCO3 a MgHCO3 trvalá: obsah dalších rozpustných solí Ca a Mg celková (součet přechodné a trvalé)