Nenasycené mastné kyseliny a jejich působení na živé organismy a hlavně jejich působení na člověka je téma, o které se již několik desetiletí zajímá stále více vědců, ale i laická veřejnost. Zájem vyvolávají především zdravotní účinky vyvolané příjmem stravy bohaté na tyto kyseliny. O zdraví a nemoci rozhoduje naše strava a zejména její kvalita. Z potravy si v našem těle buňky a tkáně odebírají potřebné látky pro svou činnost a regeneraci. Zdraví je ovlivněno volbou tuků, které jsou pro naše tělo životně důležité. Znalost správných tuků a zvýšení jejich příjmu současně s omezením škodlivých tuků a vhodným příjmem sacharidů a bílkovin podpoří zdraví, dlouhověkost a ideální váhu. Nedostatečný či nerovnovážný příjem důležitých tuků způsobuje srdečně-cévní onemocnění, nervové poruchy, narušení metabolismu a další degenerativní choroby.