Registrace | Přihlásit

Prezentace: Sacharidy - analýza potravin

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Sacharidy

zdroj energie
funkční vlastnosti
• textura
• údržnost
• chutnost
interakce s jinými složkami
• aromatické a chuťové látky
• pigmenty

Sacharidy

Analytické úkoly
• stanovení dominantního sacharidu v určitém materiálu (sacharosa v cukrovinkách, škrob v obilovinách, glykogen v mase…) → nutriční hodnota potraviny, výrobku;
stanovení celkových sacharidů je neobvyklé resp. až nemožné, určuje se výpočtem z obsahu ostatních složek:
• stanovení sumy určité skupiny sacharidů (aldosy, pentosy, redukující cukry)
• stanovení jednotlivých monosacharidů a oligosacharidů
→identifikace původu suroviny, důkaz falšování
→sledování průběhu technologických procesů (fermentace)
Hodnocení (0x):