Skupina lipofilních chemicky rozdílných látek: Acylglyceroly, volné mastné kyseliny, vosky, steroidy, složené tuky (osahující i nelipidickou složku, bílkoviny, fosfor, sacharidy), dále v tucích rozpustné uhlovodíky, alkoholy, vitamíny atd. Při analýze potravin stačí často stanovit pouze celkové množství lipidů. • použití některé standardizované metody pro příslušný materiál • některá fyzikální metoda - pro rychlé rutinní sledování Pro stanovení lipidové fáze třeba lipidy izolovat šetrnějšími extrakčními postupy a extrakt frakcionovat různými chromatografickými metodami. Klasické metody analýzy lipidů dnes po zavedení instrumentálních metod ztratily prakticky všechen význam.
Lipidy
Analytické úkoly • izolace lipidů • stanovení celkového obsahu lipidů (stanovení tuku) • charakterizace tuku stanovením tukových čísel • stanovení frakcí lipidů - triacylglyceroly, vosky - fosfolipidy... • stanovení složení mastných kyselin • stanovení stupně žluklosti tuku • stanovení oxidační stability • stanovení doprovodných látek lipidů