Registrace | Přihlásit

Prezentace: Lipidy - Analytická chemie - Analýza potravin

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Lipidy

Skupina lipofilních chemicky rozdílných látek:
Acylglyceroly, volné mastné kyseliny, vosky, steroidy, složené tuky (osahující i nelipidickou složku, bílkoviny, fosfor, sacharidy), dále v tucích rozpustné uhlovodíky, alkoholy, vitamíny atd.
Při analýze potravin stačí často stanovit pouze celkové množství lipidů.
• použití některé standardizované metody pro příslušný materiál
• některá fyzikální metoda - pro rychlé rutinní sledování
Pro stanovení lipidové fáze třeba lipidy izolovat šetrnějšími extrakčními postupy a extrakt frakcionovat různými chromatografickými metodami.
Klasické metody analýzy lipidů dnes po zavedení instrumentálních metod ztratily prakticky všechen význam.

Lipidy

Analytické úkoly
• izolace lipidů
• stanovení celkového obsahu lipidů (stanovení tuku)
• charakterizace tuku stanovením tukových čísel
• stanovení frakcí lipidů
- triacylglyceroly, vosky
- fosfolipidy...
• stanovení složení mastných kyselin
• stanovení stupně žluklosti tuku
• stanovení oxidační stability
• stanovení doprovodných látek lipidů
Hodnocení (0x):