Stanovení vitaminů v potravinářském materiálu - velmi složitý úkol. Koncentrace nízké, látky nestabilní. Všechny operace musí být prováděny s maximální opatrností, v prostředí inertní atmosféry, bez přímého denního světla. Nelze použít žádné univerzální metody ke stanovení většího počtu nebo skupiny vitaminů. Samostatné metody s přípravou extraktu vitaminu ze vzorku. Odstranění interferujících látek - chromatografie Vyžaduje značné analytické zkušenosti, přísné dodržování postupů.
Vitaminy
Chemicky jsou vitaminy značně variabilní a k jejich stanovení se používá celá řada chemických, fyzikálně-chemických a biologických metod, jako volumetrie, spektrofotometrie, luminiscence, elektrochemie, separační metody (LC, GC, CE,…). Před vlastním stanovením se obvykle provede izolace vitaminů dle jejich charakteru. Ve vodě rozpustné vitaminy se oddělí z vazeb kyselou nebo enzymatickou hydrolýzou, případně se přečistí na iontoměniči sloupcovou chromatografií. Extrakce vitaminů rozpustných v tucích -zmýdelnění roztokem NaOH (KOH), extrakce organickými rozpouštědly (diethylether, petrolether, aceton), rozpouštědlo se odpaří, pomocí bezvodého síranu sodného se odstraní voda. Následuje přečištění sloupcovou Chromatografií a analýza extraktu. Náročná analýza • izolace • dělení • identifikace vitaminů chromatografickými metodami