Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Střevní infekce (Diferelnciální diagnóza, Epidemiologie...)

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy Náhledy
Diferenciální diagnóza
Diferenciální diagnóza střevních infekcí
• definice průjmu
• habituální průjem
• paradoxní průjem: odchod malého množství stolice při překážce v terminální části zažívacího traktu (syndrom rektální zátky: skybala, tumor...)
• dráždivý tračník
• Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, Whippleova choroba (Tropheryma whippelii + enzymatický defekt...)
• tumor
• polypóza, divertikulóza
• onemocnění slinivky, jater atd.

Epidemiologie
Základní údaje o epidemiologii střevních infekcí
• celosvětově - nejčastější infekční onemocnění
• rozvojové země - vysoká dětská morbidita a mortalita
• akutní virová a bakteriální průjmová onemocnění - nejčastější příčina úmrtnosti předškolních dětí
• spolu s parazitárními onemocněními jsou významnou příčinou malnutrice
• neendemické oblasti: narůstá počet cestovatelů, infekce GIT- stále větší podíl v dif. dg.
• předškolní děti - 4 mil. úmrtí / rok celosvětově
• nejčastější původci: rotaviry a ETEC
• příčina persistentních průjmů
o parazitární onemocnění (Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum, mikrosporidie)
o neinfekční příčiny (dosud latentní Crohnova choroba, ulcerózní kolitida…)
• významná příčina malnutrice - cyklus rekurentních a persistujících střevních infekcí. Malnutrice - rizikový faktor, bludný kruh - “slim disease“
• nejčastější příčiny: nedostatečná hygiena, zdroje nezávadné pitné vody, hygienické návyky, odpadní vody a ostatní odpady (pleny...)
• nárůst průjmových infekčních onemocnění rovněž ve vyspělých zemích:
o kontaminace stravy během výroby - např. velkochovy drůbeže- Salmonella spp. a Campylobacter spp.
o požívání syrových vajec, ryb, nedostatečně tepelně upravovaná strava
o nárůst cestovatelů - 30-50 % cestovatelů má průjmová onemocnění, „COOK IT, PEEL IT, BOIL IT OR FORGET IT“

Hodnocení (0x):