1. Základy procesu řezání - základní pojmy a definice Metrologie - nauka o měření Měření - soubor činností, jejichž cílem je stanovit hodnotu veličiny Měřicí přístroj, měřidlo - zařízení určené k měření Metoda měření - logický sled po sobě následujících činností, které jsou používány při měřeních. Postup měření - soubor specificky popsaných činností Měřená veličina - blíže určená veličina, která je předmětem měření Hodnota - velikost určené veličiny obecně vyjádřená jako jednotka násobená číselnou hodnotou Pravá hodnota - hodnota, která je ve shodě s definicí určené veličiny, v podstatě ji nelze určit Konvenčně pravá hodnota - hodnota, která je přisuzována veličině a přijatá, jako hodnota, jejíž nejistota je vyhovující pro daný účel Přesnost měření - těsnost shody mezi výsledkem měření a pravou hodnotou měřené veličiny Přesnost měřicího přístroje - schopnost měřicího přístroje poskytovat výstupní signály blízké pravé hodnotě Nejistota měření - parametr přidružený k výsledku měření, který charakterizuje rozptyl hodnot Chyba (měření) - výsledek měření mínus pravá hodnota měřené veličiny Výsledek měření - je hodnota získaná měřením přisouzená měřené veličině Základní jednotky: metr(m), kilogram (kg), sekunda(s), ampér(A), kelvin(A), mol(mol), kandela(cd)