1.1. Osevní postup Pšenice patří mezi plodiny zhoršující. V půdě zanechává střední množství posklizňových zbytků s širokým poměrem C:N. Předplodina je významným faktorem ovlivňujícím formování porostu po zasetí i po většinu vegetace. Klasické osevní postupy se dnes v našem zemědělství prakticky nepoužívají. V důsledku silného zúžení druhové sklady zemědělských plodin se pšenice na jednom stanovišti zařazuje v krátkých časových odstupech, často je zařazována opakovaně dva i tři roky po sobě. Zlepšující předplodiny, jakými jsou především luskoviny, dříve sklízené brambory nebo jeteloviny se dnes pěstují velmi omezeně a proto zůstává jako lepší předplodina hlavně řepka. Horšími předplodinami jsou pozdě sklízené okopaniny a kukuřice. 1.2. Osivo Nejdůležitějším a rovněž ekonomicky nejvýhodnějším intenzifikačním opatřením je volba vhodné odrůdy pro dané podmínky oblasti, pěstitelský záměr a zvolenou intenzitu pěstování. Zárukou pravosti odrůdy je nákup certifikovaných a mořených osiv. Certifikované osivo garantuje zachování základních vlastností odrůdy a především její odrůdovou čistotu. Rovněž garantuje dobrý zdravotní stav, tzn. že není zdrojem chorob přenosných osivem.