VÝZNAM A ZDROJE ŽIVOČIŠNÝCH PRODUKTŮ Živočišné produkty - Maso jatečných zvířat, drůbeže, vejce, zvěřinu, ryby, med a mléko tvoří důležitou a z hlediska nutriční hodnoty jen těžko nahraditelnou složku ve výživě člověka. - Je možné, ale s určitými potížemi, zajistit plnohodnotnou výživu člověka i bez masa. V takovém případě by však bylo nutné nahradit přirozenou stravu zahrnující maso jinou promyšleně sestavenou dietou a kombinovat rostlinné potraviny s mlékem a vejci.
Člověk - všežravec - • mléko - jediný savec, který i v dospělosti konzumuje mléko • maso - senzorické a nutriční důvody • vejce - pro porovnání 100% bílkovina (zárodek) • med - nejstarší sladidlo, konzervační látka, medovina Konzumace masa - • jakýkoliv živočich • filozofická pohled - odpor k zabíjení jiných živočichů pro vlastní obživu • člověk = predátor - důsledek evoluce • člověk = kořist - lev, lední medvěd, piraňa,žralok Konzumace masa člověkem - lidské masožravectví je staré asi 20 - 25 tisíc let - původně syrové maso a krev - sumerské destičky mluví o oblibě skopového masa - totéž Chetité ve 2. tis. př. n. l. v Malé Asii - židé - velikonoční beránek - Egypťané - posvátný Apis, Hathor (bohyně s hlavou krávy) - krev - horká a slaná krev ovlivnila chuťové návyky člověka - jediná potravina přirozeně obsahující sůl - ve Spartě se vyráběla jelítka a černá polévka z krve - Eskymáci užívali krev v jídelníčku - pastevecké kmeny ve východní Africe