Živočišné produkty Maso jatečných zvířat, drůbeže, vejce, zvěřinu, ryby, med a mléko tvoří důležitou a zhlediska nutriční hodnoty jen těžko nahraditelnou složku ve výživě člověka. Je možné, ale surčitými potížemi, zajistit plnohodnotnou výživu člověka i bez masa. V takovém případě by však bylo nutné nahradit přirozenou stravu zahrnující maso jinou promyšleně sestavenou dietou a kombinovat rostlinné potraviny s mlékem a vejci.
Člověk - všežravec • mléko-jediný savec, který i vdospělosti konzumuje mléko • maso-senzorické a nutriční důvody • vejce-pro porovnání 100% bílkovina (zárodek) • med-nejstarší sladidlo, konzervační látka, medovina
Konzumace masa • jakýkoliv živočich • filozofická pohled -odpor k zabíjení jiných živočichů pro vlastní obživu • člověk = predátor -důsledek evoluce • člověk = kořist -lev, lední medvěd, piraňa, žralok, …