Konzumace vajec • historie » pojídala se - vejce holubů, perliček, kachen, plameňáků, pštrosů, racků, čejek
-
pojídání roztlučené nebo rozmixované skořápky -prý dodává tělu a zubům vápník
»
pochoutkou byla vajíčka
-
leguána amerického, želv, ještěrek, mravenců
-
slavnostní omeleta kuchyně francouzské kuchyně: vejce + mlíčí z kaprů
»
vejce se užívají i jako kosmetický prostředek • druhy konzumovatelných vajec
»
slepičí
»
kachní
»
křepelčí
»
pštrosí
»
želví…
Význam vajec • zvláště slepičí významná potravina
»
výborné organoleptické vlastnosti
»
vysoká nutriční hodnota
»
široká využitelnost
-
kulinární úpravy
-
surovina
-
polotovar • spotřeba
»
produkce konzumních vajec ve světě představovala vroce 1989 35 mil. t
-
průměrná spotřeba vajec je cca 125 ks/obyv./rok
»
liší se mezi chudšími zeměmi a vyspělými průmyslovými státy
-
vprůmyslových zemích spotřeba nižší a klesá
-
trend souvisí se zdravotnickou osvětou
-
negativní dopady cholesterolu -rizikový výživový faktor
»
doporučena maximální průměrná spotřeba 306 ks/obyv./rok